Proiectele eTwinning – o modalitate inovatoare de a investi în viitorul nativilor digitali
Nina Tîrsînă
Ambasadoare eTwinning
Profesoară de limba engleză, IPLT „Nicolae Iorga“, Chișinău, Republica Moldova
În societatea actuală, capacitatea unei persoane de a vorbi, de a comunica și de a interacționa într-o limbă străină este astăzi considerată un mijloc eficient de integrare la nivel comunitar, social, național, european și internațional, asigurând înțelegerea reciprocă, toleranța și respectul, promovând schimburile între diferite țări partenere și sporind posibilitatea de implicare și de învățare pe tot parcursul vieții chiar din clasele primare.
Cunoașterea unei limbi străine oferă o multitudine de posibilități de a explora noi culturi, creează punți între generații și deschide noi orizonturi pentru cunoaștere.
Învățarea unei limbi străine dezvăluie cum gândesc și simt elevii noștri, care sunt experiențele lor, valorile lor și le asigură ulterior învățare pe tot parcursul vieții, competență de o importanță majoră dezvoltată în cadrul parteneriatelor școlare în proiectele eTwinning.
În calitate de profesoară de limba engleză în treaptă primară și gimnazială îmi ghidez elevii să călătorească virtual într-un spațiu sigur – Twinspace oricărui proiect eTwinning pentru a avea oportunitatea de a dezvolta competența de comunicare în limba engleză.
Activitățile transdisciplinare STEM/STEAM în proiecte eTwinning sunt o abordare integrată care încurajează experiențele din lumea reală și oferă elevilor posibilitatea de a aplica cunoștințe relevante, din lumea reală. Promovează ideea de lucru în echipă, învățarea bazată pe proiecte, căutarea de informații, comunicarea constantă pentru a descoperi cele mai bune soluții.
Scopul abordării proiectului eTwinning este de a crea un mediu de învățare pozitiv care încurajează copiii să exploreze noi soluții folosind abilitățile lor pentru a rezolva problemele din lumea reală. În același timp, proiectele internaționale îi ajută pe elevi să înțeleagă concepte abstracte prin experiență și joc activ, chiar distractiv. Activitățile STEM/STEAM depășesc mediul clasei și aduc elevii în lumea lor reală. Cunoașterea limbilor străine este importantă deoarece reunesc elevii parteneri de proiect, creează prietenii de durată, conectează țări, conectează culturi și civilizații și pune accent pe învățarea centrată pe elev.
Implicarea elevilor în proiecte eTwinning le dezvoltă direct competența de comunicare într-o limbă străină, precum și competența digitală. Tehnologia poate fi una dintre modalitățile foarte apreciate de a crea o atmosferă plăcută, interactivă, stimulativă și distractivă pentru copiii care sunt în proces de dobândire a unui nou sistem de limbă, precum și în cadrul proiectelor. Acest fapt creeaza starea de bine a elevului în școală societate, tema anuală eTwinning. Profesorul este mentor-facilitator în cadrul proiectelor eTwinning, corelează legătura dintre toate instrumentele digitale care ajută acest proces și elementul uman (elevii) în procesul de învățare a unei noi limbi pe care tehnologia nu o poate facilita decât cu implicarea activă a elevilor și profesorilor mentori.
În cadrul seminarului bilateral Moldova–Romania, ”Parteneriate eTwinning: Inovație și Educație prin Colaborare” în calitatea de ambasador și formator am pus accent pe competențele elevilor mei dezvoltate prin intermediul proiectelor eTwinning –“A sound mind in a sound body”, Green wonder”, precum și noile proiecte inițiate în acest an școlar și în cadrul activităților desfășurate în cadrul săptămânilor eTwinning.
“S.M.A.R.T C.I.T.Y” (cofondator) și „Online Restaurants ever ”care reflectă în toate activitățile starea de bine în școală și învățarea centrată pe elev. Elevii având oportunitatea de crea propriul oraș de vis și restaurant virtual.
Acest material reflectă doar opinia autorului şi nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a BNA eTwinning Moldova sau a Comisiei Europene.