Ce este eTwinning

eTwinning este o comunitate consacrată profesorilor și altor categorii de cadre didactice din domeniul educației și formării profesionale inițiale, începând cu educația și îngrijirea copiilor preșcolari și până la instituțiile de învățământ superioare care pregătesc viitoare cadre didactice. eTwinning întruchipează o metodologie, o abordare pedagogică, o comunitate de practică și o platformă care facilitează inovarea, comunicarea și colaborarea. 

eTwinning oferă personalului didactic ce activează în instituțiile de învățământ preuniversitar din toate cele 45 de țări participante la program, o platformă de comunicare, un spațiu de colaborare, demarare de proiecte şi schimb de informaţie, un sentiment de apartenență la una dintre cele mai atractive comunități educaţionale din Europa.

Alăturându-se la eTwinning, personalul didactic se poate bucura de beneficiile cele mai mari comunități școlare din Europa”. eTwinner-ii înregistrați și validați au acces la spațiul restricționat al eTwinning și la alte funcții specializate ale platformei European School Education Platform, lansată la data de 31 mai 2022

Scurt istoric. Programul eTwinning a fost lansat în 2005 drept componentă fundamentală a programului eLearning al Comisiei Europene, iar din 2014 eTwinning a devenit parte integrantă a Erasmus+, Programul UE pentru Educație, Formare, Tineret și Sport. În mai 2022, portalul eTwinning a fost integrat în European School Education Platform.

Scopul programului eTwinning este de a facilita comunicarea și colaborarea dintre instituțiile de învățământ preuniversitar din Republica Moldova cu cele din comunitatea eTwinning, implicând elevii în activități didactice inovative și de colaborare. eTwinning promovează colaborarea prin intermediul tehnologiilor comunicării şi informaţiei (TIC), oferind asistenţă, servicii şi instrumente de lucru.

Obiectivul principal al acțiunii eTwinning este de a consolida și de a dezvolta rețelele școlare (school networking) printr-o schemă de înfrățire între școli (school-twinning), care ar permite tuturor școlilor europene să creeze parteneriate pedagogice.

Beneficii ale participării la eTwinning

Un program pentru cadre didactice

eTwinning facilitează accesul cadrelor didactice la un mediu virtual de colaborare şi de schimb de experienţă, la parteneriate cu alţi profesori şi la activităţi de formare profesională, alături de colegi din ţările europene.

Un program pentru elevi

Prin participarea la proiecte eTwinning (înfrăţire online între şcoli), elevii au posibilitatea să comunice cu alţi elevi din ţările participante, să se familiarizeze cu diversitatea culturală sau cu specificul educaţiei în ţările partenere, să înveţe utilizând noile tehnologii şi să îşi perfecţioneze competenţele de comunicare în limba străină.

Un program pentru comunitate

Înfrăţirea online a şcolilor poate fi însoţită de înfrăţirea comunităţilor. Unele localităţi au decis să se “înfrăţească” şi completeze comunicarea şi cooperarea online prin alte proiecte – vizite, activităţi culturale pentru adulţi etc.

eTwinning în Republica Moldova 

2013 – programul eTwinning este implementat de Centrul Tehnologii Informaționale și Comunicaționale în Educație și este cofinanțat din resursele acordate de Ministerul Educației al Republicii Moldova.

2014-2018 – programul eTwinning este implementat de Fundația Est Europeană și este cofinanțat din resursele acordate de Guvernul Suediei.

2019 – programul eTwinning este implementat de Universitatea Tehnică a Moldovei și este cofinanțat din resursele acordate de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Responsabilitățile Biroului Național de Asistență eTwinning Moldova: 

  • promovează eTwinning la nivel național; 
  • aprobă înscrierea utilizatorilor pe platformă;
  • organizează sesiuni de formare profesională pentru cadre didactice; 
  • ajută cadrele didactice să elaboreze și să demareze proiecte eTwinning; 
  • recunoaște și apreciază munca cadrelor cadrele didactice și a școlilor, pentru participarea cu succes la proiecte eTwinning;
  • se asigură că eTwinning evoluează într-o direcție care corespunde nevoilor școlilor din Republica Moldova.

Aplică la program

Toate părțile interesate de sectorul învățământului preuniversitar (personal didactic, cercetători, decidenți politici și alți specialiști, care acoperă toate nivelurile începând cu educația și îngrijirea copiilor preșcolari și până la învățământul primar și secundar, inclusiv educația și formarea profesională inițială)
interesate să adere la Programul eTwinning trebuie să întrunească următoarele condiții:

1
Să cunoască o limbă de circulație internațională;
2
Să fie interesat de inițierea proiectelor educaționale eTwinning cu școlile partenere din Europa;
3
Să aibă competențe practice în utilizarea tehnologiei informației și comunicării (TIC);
4
Să participe online, împreuna cu elevii la proiectele educaționale eTwinning;
5
Instituția de învățământ trebuie să dispună de calculatoare conectate la internet și echipamentul necesar pentru comunicarea online (căști, microfon, cameră video).