Ambasadorii eTwinning
Un ambasador eTwinning este persoana care promovează și împărtăşeşte pasiunea sa pentru eTwinning, ambasadorii vorbesc laudativ despre eTwinning. Ambasadorii eTwinning contribuie la asigurarea sustenabilității programului, la dezvoltarea și menținerea parteneriatelor educaționale. Dat fiind faptul că ambasadorii reprezintă primul contact cu eTwinning al multor profesori, este esenţial ca aceaştia să posede competențe excelente de comunicare şi cunoştinţe aprofundate privind mecanismul de funcţionare al eTwinning, să fie disponibili de a promovarea programului la nivel național.
Activitatea ambasadorilor eTwinning din Republica Moldova poate fi urmărită pe acest blog ambasadorietwinningmoldova.wordpress.com
Angela Dimitriu
Ambasador eTwinning 2018
Angela s-a alăturat Programului eTwinning de la lansarea acestuia în Republica Moldova. În prezent lucrează profesoare de limba engleză și limba engleză aplicată în turism/silvicultură/protecția antiincendiară la Colegiul de Ecologie.
Scopul ei este de a implica studenții în propriul proces de învățare prin activități interactive și dinamice. Ea consideră că participarea la proiectele eTwinning este o modalitate relevantă de a spori colaborarea și de a o face mai eficientă, mai vizibilă și, prin urmare, mai motivantă pentru studenții ei – este cel mai bun mod de a dezvolta creativitatea, gândirea critică, alfabetizarea digitală și competențele lingvistice.
Angela a promovat programul eTwinning în rândul cadrelor didactice din diferite instituții de învățământ din Republica Moldova. De asemenea, moderhează Grupul eTwinning „Instrumente Web utilizate în cadrul proiectelor educaționale”.
Printre proiectele eTwinning de succes pe care le-a desfășurat, proiectele „Violența în școală”, „Reporteri asistenți responsabili din Europa” și „Lumea mea plină de culoare” au fost recunoscute oficial la nivel național și european.
http://colegiuldeecologie.educ.md/2017/04/24/parteneriate-educationale-europene/
Liliana Nederita
Liliana Nederita
Liceul de Limbi Moderne și Management, mun. Chișinău
Ambasador 2017
În eTwinning din 2014, fiind unul dintre formatorii generațiilor de eTwinneri prin elaborarea programelor de instruire a profesorilor pentru participarea cu succes a acestora in proiectele eTwinning.
Proiecte de succes: Be KIND – Be Keen to Involve in Noble Deeds (NQL, EQL) Bringing Generations Together (NQL, EQL)
Pentru Liliana Proiectele eTwinning si programul eTwinning este o pasiune dar si o soluție de implementare a tendințelor moderne in educație, un fel de a cunoaște Europa si de a o aduce si elevilor in sala de clasa.
Rita Godoroja
Rita Godoroja
Ambasador eTwinning 2015
Liceul de Limbi Moderne și Management, mun. Chișinău
Am dorit foarte mult să particip în eTwinning, încă din anul 2011, când am cunoscut-o pe Barbara Anna Zielonka din Norvegia, care m-a fascinat prin entuziasmul și experiența sa de colaborare cu elevii și profesorii din alte țări. Astfel, m-am înregistrat și eu, printre primii din Moldova, pe platforma eTwinning, în aprilie 2013.
În timp de 5 ani am realizat cu discipolii mei 25 de proiecte eTwinning, implicând circa 150 de copii din gimnaziu și liceu într-o lume fascinantă a învățării într-un mediu deschis, European. Prin eTwinning elevii mei au învățat cum să lucreze eficient în proiecte cu colegii lor din alte țări: utilizând tehnologii noi, elaborând produse valoroase, stabilind relații de prietenie cu alți copii, comunicând empatic, manifestându-și talentul. Fiecare proiect eTwinning mi-a oferit o experiență inedită și prieteni noi – eTwinneri, oameni deosebiți prin dorința și capacitatea de a realiza o educație de calitate!
În această frumoasă perioadă am creat idei interesante de proiecte, pe care le-am propus elevilor mei și partenerilor. Astfel am fondat 8 proiecte, implementate cu succes la lecțiile de chimie: Chemical Heritage, 2018; Planeta Fericirii, 2018; Flowers of Friendship, 2017; Amazing Chemical Experiments, 2016; The Chemical Tree, 2016; The Miracle of Water (III), 2016; CRYSTALs, 2015; Top 10 uses of important chemical substances in our life, 2015. Mă bucur enorm, că proiectele, realizate de noi, au fost înalt apreciate: cu Certificat Național de Calitate – 8, cu Certificat European de Calitate – 6.
În anul 2015 am fost desemnată în calitate de Ambasador eTwinning, rol care mi-a oferit responsabilitatea de a învăța continuu și posibilitatea de a promova proiectele și practicile de succes la nivel național și internațional, prin participare la instruiri, conferințe, seminare, evenimente, grupuri, cursuri, în publicații științifico-didactice. O lumânare se stinge, dacă nu aprinde o altă lumânare! De aceea, invit profesorii să mă urmeze și să descopere împreună cu elevii lor universul miraculos – eTwinning! E o cale de a ne descoperi pe noi înșine.
Tatiana Dragan
Tatiana Dragan
L.T. “M. Eminescu”, r. Florești
Ambasador eTwinning 2016
Un profesor modern este acela care îi învață pe elevi să facă față provocărilor vieții. Astfel, noile tehnologii și tehnici de învățare sunt o prioritate în activitatea mea didactică pentru a face față acestor provocări. eTwinning ne oferă un spațiu vast de colaborare, noi căi de cunoaștere și formare, exemple de bune practici și autodezvoltare. În calitate de ambasador eTwinning, am o deosebită plăcere să stabilesc conexiuni colaborative în rândul eTwinnerilor din diferite colțuri ale Europei și să promovez eficiența infinită a acestei platforme educaționale.
Am aderat la comunitatea eTwinning în 2014, de atunci am colaborat în 10 proiecte, cele mai de succes fiind: My life -your life, Me the A.I., National symbols.
Tatiana Popa
Tatiana Popa
Școala Internațională Heritage, mun. Chisinau
Ambasador eTwinning 2015
Programul eTwinning a deschis noi posibilități de formare profesională pentru mine ca profesor. Începând din 2013 încoace, am participat la multiple seminare, ateliere și conferințe eTwinning internaționale, având în calitate de moderatori experți din diverse țări europene. Pe lângă acestea, am participat la diverse cursuri online, webinare, neconferințe, evenimente de învățare, oferite de eTwinning, care mi-au oferit posibilitatea de a-mi îmbogăți cunoștințele referitor la utilizarea instrumentelor web, planificarea și derularea cu succes a proiectelor eTwinning, predarea pe bază de proiecte, etc. Am participat la seminare de contact în Botoșani, România (2013), Krakow, Polonia (2013), Conferința tematică ”Învățare, predare, schimb de experiență și colaborare între școlile din regiunea Dunării” (2014), iar în 2017 am mers la atelierul de dezvoltare profesională pentru ambasadori din Bristol, Marea Britanie. Toate aceste participări mi-au adus un aport enorm în propria dezvoltare profesională în calitate de eTwinner și ambasador eTwinning. Devenind ambasador eTwinning în 2015, am participat la diverse evenimente educaționale pentru profesori, unde am promovat programul eTwinning și am împărtășit din experiența acumulată, precum și am prezentat proiectele eTwinning pe care le-am derulat cu elevii mei. Din 2013 încoace, am participat în 12 proiecte, iar anul trecut am avut posibilitatea să iau și un certificat național de calitate și unul european pentru proiectul “Let us get to know each other through books”.
Anul școlar 2017-2018 a fost unul activ pentru mine ca și ambasador, participând la diverse conferințe unde am prezentat programul și proiectele în care eram implicată, așa ca Conferința Finală eTwinning Plus: Proiecte de Succes, ediția 2017, Deschiderea Anului Limbilor Europene în Moldova, Conferința Națională pentru profesorii de limba engleză “Collaborate -Exchange – Inspire”, Platforme Educațíonale Online, etc. Pe lângă astea, fiind ambasador și consultant eTwinning Moldova, particip cu regularitate la training-urile organizate pentru noii eTwinneri de către PSA eTwinning Moldova, unde profesorii noi în eTwinning sunt instruiți cum să folosească portalul, ce instrumente web de bază pot folosi în proiectele lor, cum pot crea proiecte noi, etc. Tot ce învățăm la seminare și conferințe diseminăm la evenimentele de instruire pe care le moderăm. În acest fel, se stabilește contact cu profesorii noi care pășesc în familia eTwinning și totodată, ne asigurăm că ei pășesc cu dreptul pe acest tărâm plin de lucruri minunate.
Grupurile eTwinning de pe portal sunt un loc aparte, unde descoperim persoane care gândesc la fel ca și noi și care vor să se implice și să facă lucruri frumoase. Grupurile cele mai active, din care fac parte și eu, sunt “Creative Classroom’, moderat de Irene Pateraki din Grecia, “eTwinning Ambassadors Group”, moderat de serviciul de asistență central de la Bruxelles, și “The visibility of eTwinning Projects Group”, moderat de ambasadoarea Daniela Bunea din România. În cadrul primului, se organizează foarte multe activități online; în cel de-al doilea se adună toti ambasadorii eTwinning, se discută diverse teme, se organizează seminare online, și se fac activități din cursul pentru ambasadori, pe care l-am trecut si eu; în cel de-al treilea grup menționat, Danielei Bunea adună în fiecare vară articole scrise de eTwinneri despre activitățile lor în eTwinning și se crează o ediție anuală a revistei ‘The visibility of eTwinning Projects Group”.
Programul eTwinning schimbă fiecare profesor care decidă să devină parte din această mare familie. Tot ce trebuie este dorința de a fi un învățăcel pe tot parcursul vieții și a te implica în proiecte de colaborare eTwinning cu elevii tăi.
Sergiu Jelihovschii
Sergiu Jelihovschii
Ambasador eTwinning 2018
Sergiu Jelihovschii este profesor de limba franceză și limba englză la Liceul Teoretic Mesterul Manole s. Salcuta, Causeni.
Olga Juravschi
Ambasador eTwinning 2019
Profesoară de matematică la IP Liceul Teoretic “Andrei Straistă”, r. Anenii Noi
”Am ales să fiu gedagog din propria dorință. În fața elevilor mă simt cel mai bine și la școală îmi petrec cea mai mare parte a zilei. Să fii profesor în zilele noastre nu este un lucru ușor, trebuie să ții pasul cu toate momentele revoluționare ce se produc în era digitală. Astfel și procesul educațional din școlile noastre necesită o abordare diferită. eTwinning este acel mijloc prin care profesorul poate implimenta diferite metode, strategii la orele sale, este o conexiune între diferiți profesori, diferite școli, diferiți elevi, dar care toți lucrează pentru un singur scop: pentru o educație mai bună, mai eficientă pentru discipolii noștri. O parte din activitatea mea în eTwinning este: My country in figures (NQL 2017), Make your soup (NQL 2017), Active games (NQL, EQL 2018). Toate aceste proiecte eTwinning mi-au confirmat faptul că procesul educațional din Republica Moldova este pe drumul cel bun, iar comptențele formate de către elevi prin proiectele eTwinning asigură o dezvoltare eficientă a personalității elevilor”.
Nina Tîrsînă
Ambasador eTwinning 2019
Profesoară de limba engleză la IP Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”, or. Chișinău
”Pentru mine, ca și pentru multe cadre didactice, eTwinning a devenit un mod de viaţă, care nu poate fi valorificat în statistici şi numere, el având puterea de a forma punți culturale noi, discipoli mult mai deschiși la schimbare, inovaţie şi diversitate.
Datorită eTwinning și formărilor profesionale în cadrul platformei am reușit să-mi perfecționez stilul de predare, bazându-mă mai puţin pe cărţi şi mai mult pe creativitate şi activităţile de colaborare, utilizând TIC şi instrumente web 2.0.”
E-Twinning îi atrage, motivează şi inspiră pe copiii de toate vârstele și le oferă tuturor câte ceva, indiferent de notele pe care le au,adică sarcini autentice oferindu-le posibilitatea de a alege singuri și-I conectează la viața reală.
Am aderat la programul eTwinning în 2017 și am realizat cu mare entuziasm cu micii școlari 4 proiecte dintre care trei au obținut Certificate europene de calitate- Culture Street , My dream –My tale și Culture in a poster.Au urmat formări și noi prietenii care rezistă în timp.
Fiecare experienţă a fost diferită, iar fiecare activitate eTwinning realizată cu elevii mei a adus ceva nou şi fascinant, de fiecare dată oferindu-le tinerilor eTwinneri noi amintiri și oferindu-le ocazia de a comunica în altă limbă, de a socializa cu oameni din alte ţări şi de a împărtăşi un ţel comun cu partenerii de proiect.
eTwinning este un miracol pedagogic pentru generațiile următoare”.
Ludmila Cojocari
Ambasador eTwinning 2020
Profesoară de matematică, Liceul Teoretic Gaudeamus, Chișinău.
”Sunt profesoară de matematică, cu o experineță didactică de 19 ani. La un moment dat, din cauza rutinei zilnice, mi-am dorit să evoluez, am simțit nevoia unei noi, provocări, aceasta numindu-se eTwinning.
M-am alăturat familiei eTwinning în anul 2018. În timp de 2 ani am realizat cu elevii mei 11 proiecte eTwinning: Beauty and Maths-European Year of Culture Heritage(NQL, EQL, 2019), Digitraditional Games(NQL, EQL, 2019), Hai cu noi, prin Europa!(NQL, 2019), Happy Pi Day(NQL,EQL, 2019), Motive geometrice în arta populară(NQL, 2019), SAMANI (NQL, EQL, 2020), All About Numbers(NQL, EQL,2020), Energetic, Creative and Original with STEM!(NQL, EQL, 2020), GRADE-Geometry Richness Always Demands Exploring(NQL, EQL, 2020), S.O.S! Save the Blue Planet!(NQL, EQL, 2020), Teenagers E.P.e(EUROPEAN Parliament e-Twinning)(NQL, EQL, 2020).
Rezultate deosebite: În anul 2019 proiectul Digitraditional Games a fost premiat cu Premiul Național la categoria Utilizarea creativă a tehnologiilor digitale. În anul 2020, proiectul GRADE-Geometry Richness Always Demands Exploring a fost premiat cu Premiul Național la categoria Știință, Tehnologii, Inginerie și Matematică.
eTwinning pentru mine și pentru elevii mei înseamnă o poartă către comunitatea educațională din Europa în care învățăm și împărtășim valori comune europene”.
Diana Jelihovschii
Ambasador eTwinning 2020
Profesoară de limbă franceză și engleză, Liceul Teoretic „Meșterul Manole”, s. Sălcuța, r. Căușeni.
”Sunt membru al comunității eTwinning din anul 2014. Pe parcursul anilor am reușit să obțin atât Certificate Naționale de Calitate, cât și Certificate Europene de Calitate pentru mai multe proicete eTwinning implementate.
eTwinning-ul mi-a pus la dispoziție o gamă variată de proiecte în cadrul cărora împreună cu elevii ne-am simțiti Acasă. Aici s-a simțit liberă creativitatea noastră, de asemenea, vocea noastră a fost auzită și tot aici s-au născut frumoase prietenii care dăinuesc până în prezent.
Natalia Rața
Ambasador eTwinning 2021
Profesoară de limba engleză, IP LT ,,B.P-Hasdeu”, Drochia
Fiind profesoară de limbi străine întruna mi-am dorit ca elevii mei să aibă oportunități de comunicare cu elevi din alte țări. Aplicarea în practică a ceea ce înveți la ore este foarte important. eTwinning mi-a oferit această posibilitate. Am aderat la comunitatea europeană în 2018 și am înțeles din start că aici găsesc avantaje nu doar pentru elevi dar și pentru profesori.
De aceea am explorat platforma în lung și în lat, alăturându-mă la grupuri ce mă interesau, participând la webinare, training-uri și evenimente organizate de eTwinning. Informație utilă este nu numai pentru profesorii de engleză, din acest motiv am început să organizez la nivel de liceu și raion întruniri de informare pentru alți profesori pentru ai cunoaște cu eTwinning.
Deci, m-am dezvoltat eu, am implicat elevii în proiecte și am motivat alți profesori să adere la această comunitate. Ca recunoștință pentru munca depusă am câștigat cu elevi certificate de calitate națională și europeană. Două proiecte eTwinning,,Living Democracy” 2018 și ,,They Shut Me in Prose” 2019 au primit Premiul Național la Conferința Anuală de totalizare.
Anul 2021 ne-a adus și titlul de școală eTwinning, care a demonstrat colaborarea și implicarea întregului colectiv de profesori în îndeplinirea misiunii eTwinning.
Toate acestea au dus la primirea titlului de Ambasador eTwinning care mă motivează să continui participarea în proiecte, încurajarea profesorilor să adere la platformă și îndemnarea elevilor să gândească și acționeze altfel pentru a face lumea lor mai interesantă și colorată.
Nina Babcinețchii
Ambasador eTwinning 2021
Învățătoare la clasele primare, IP LT ,,Mihai Eminescu” Florești.
Noile tehnologii au devenit o parte importantă din procesul de învățare continuă.
Programul eTwinning îmi oferă oportunitatea de a mă forma și dezvolta profesional, un bun context de colaborări cu profesorii din alte țări și practici din alte sisteme educaționale, o nișă de îmbogățire culturală, o experiență memorabilă de învățare, oferită ulterior elevilor, un mod de a implementa liber, creativ curriculumul național. eTwinning a devenit calea prin care demonstrăm abilități de creare a produselor captivante în cadrul unui proiect colaborativ, astfel încât să motivez elevii în procesul educațional și să contribui la creșterea ratei lor de succes.
Sunt eTwinner din toamna anului 2016, iar în această perioadă am colaborat în mai multe proiecte de succes printre care: AVAP, Localitatea mea natală, Sărbătorim împreună, Mamă, tu ești primăvara mea!, În lumea poveștilor – apreciate cu NQL și EQL.
În eTwinning am învățat să utilizez eficient tehnologiile, am învățat eu, apoi am învățat pe alții la rândul meu. Proiectele eTwinning mi-au dat un nou suflu și inspirație pentru predare, au adus mai multă energie pozitivă și creativitate în desfășurarea orelor,
Sunt convinsă că rolul de Ambasador este o nouă cale în care voi depune maxim efort de a crea noi istorii de succes în frumoasa comunitate eTwinning.
Ina Iurcu
Ambasador eTwinning 2021
Profesoară de matematică și informatică, IPLT ”Nicolae Iorga”, Chișinău.
Se spune că ”Profesorul este tatuator care scrie pe suflet”. Cu 14 ani în urmă când am decis să profesez în domeniul pedagogiei, îmi imaginam încă vag care este rolul unui profesor în viața unui pui de om. Dar în tot acest timp, am realizat că în calitate de pedagog am o importanță majoră în formarea unui copil ca adult. Pentru că un profesor învață elevii să se îndoiască, să gândească, să comunice, să-și pună întrebări, să facă greșeli, să învețe din greșelile lor, și cel mai important să se distreze în timp ce învață.
John C. Maxwell spune: ”Persoanele care învață sunt cei mai buni profesori”, iar elevii mereu urmează pe cei care sunt de succes sau pe cei care urmează pe cei de succes. Noi ca profesori suntem cei care ar trebui să învățăm mereu pentru a putea dezvolta la elevi toată gama de competențe a secolului XXI. Astfel mereu în căutare de activități centrate pe elev, am descoperit eTwinning.
De ce am ales să urmez eTwinning? Pentru că ”Lecțiile” trebuie să fie sub forma concisă conform următoarelor îndemnuri pentru elevi: Fii curios!, Fii perseverent!, Fii imaginativ!, Fă greșeli!, Creează valoare!, Nu te aștepta la rezultate diferite!, Învață regulile jocului și apoi joacă mai bine!”, iar toate acestea am înțeles că le pot dezvolta la elevi prin proiecte eTwinning. Doar astfel pot vedea emoțiile de nedescris când ochișorii lor te întreabă cu privirea”.
Matematica este o știință atât de abstractă, încât eu, ca profesor, am înțeles că trebuie s-o fac mai distractivă și mai apropiată de cotidian ca să îi atrag și pe elevi în lumea ei miraculoasă. Și aici tot eTwinning mi-a fost de ajutor.
Proiectele implimentate de mine cu elevii, au fost cheia de la ușa sufletului lor pentru ai aduce pe calea Frumosului, Adevărului și Sfântului. Până la eTwinning observam că e necesară o schimbare și atunci am decis că prin eTwinning voi reuși ”Dacă nu-ți place situația actuală, atunci fă o schimbare! Nu ești un copac”, și am ajuns acolo unde mi-am propus, astfel am obținut și titlu de ”Ambassador eTwinning 2021”.
”Spune-i elevului la fiecare lecție că e bun și el va fi”, iar pentru ca el să fie bun, îndemn pe toți să adere și să implimenteze proiecte eTwinning pentru ai apropia de suflet și de școală.
Natalia Sîncu
Ambasador eTwinning 2021
Profesoară de Istoria românilor și universală, educație pentru societate la IP Gimnaziul nr. 2 și IP LT ”B.P.-Hașdeu”, orașul Drochia
Calea mea spre Ambasador eTwinning a început în vara anului 2018, când m-am înregistrat pe platformă. Au urmat trei ani de aventură eTwinning, dezvoltare personală vertiginoasă, descoperiri și revelații, sute de parteneri profesori pasionați și încă mai mulți elevi în clasă și în afara ei, idei creative, evenimente impresionante, apreciere, schimb de experiență, bucuria succesului și visul realizat, acela de a deveni primul profesor de istorie – ambasador eTwinning în Republica Moldova.
Primul meu certificat național și european de calitate l-am primit pentru un proiect cu titlu sugestiv – ”Educația schimbă vieți”. Au urmat alte cinci certificate de calitate naționale și europene și fiecare din aceste proiecte au contribuit enorm la creșterea mea profesională și i-au determinat pe alți profesori să adere la eTwinning și să obțină și ei această recunoaștere. Fiecare proiect la care am participat a constituit și o modalitate de a promova valorile eTwinning, de a realiza lecții și activități interactive, de a asigura starea de bine a elevilor și a face legătura lor cu alți elevi din alte țări.
În afară de proiecte, am participat activ și la alte evenimente eTwinning: Campanii de toamnă și primăvară, Școli eTwinning (inclusiv în calitate de formator), diverse concursuri, seminare, conferințe. eTwinning mi-a oferit spațiu de împărtășire a experienței prin publicarea a trei articole. De două ori am câștigat Concursul Ideilor de Proiecte, iar cu proiectul ”My Lucky 13” am obținut și Premiul Național eTwinning în 2020, el fiind unul din proiectele mele favorite pentru că, împreună cu alți eTwinneri din Moldova, am format o echipă unită cu care am promovat imaginea țării noastre în alte cinci țări participante, am creat produse colaborative impresionante și am înfruntat provocările învățământului la distanță.
Astăzi sunt convinsă că eTwinning oferă profesorilor din Republica Moldova recunoaștere, apreciere și inspirație, iar faptul că colegii asociază numele meu cu eTwinning mă face să mă simt onorată că fac parte din această comunitate.
Ana Ceban
Ambasador eTwinning 2022
Învățătoare, grad didactic 1, Liceul Teoretic cu Profil Real ,, Mihai Marinciuc”, mun. Chișinău
Îmi place să învăț lucruri noi, să comunic și să cooperez cu oamenii, așa că am avut oportunitatea de a lucra la proiecte eTwinning încă din 2015 și de atunci nu-mi pot imagina activitatea fără proiecte eTwinning.
M-am alăturat comunității eTwinning în special pentru a comunica cu colegi din alte țări, pentru că trebuie să fim deschiși unul față de celălalt și să învățăm din experiențele noastre, pentru a crește ca profesioniști în fiecare zi.
Platforma eTwinning nu oferă doar o satisfacţie profesională şi personală, ci oferă o schimbare reală în cadrul dezvoltării profesionale a cadrelor didactice, întăreşte sentimentul de apartenență la o comunitate profesională (europeană) a cadrelor didactice şi creşte motivaţia copiilor pentru cunoaştere şi învăţare.
Scopul meu este să ajut copiii să crească implicându-i în multe activități și proiecte internaționale, prin care își pot dezvolta gândirea critică, creativitatea și stima de sine. Îmi place să cred că sunt un partener de încredere, să citesc, să fiu mereu pregătită și informată.
Proiecte cu certificat european de calitate:
- Open the Gates to the Universe 2016- Premii: Premiul eTwinning 2017.
- So that we’re not afraid -2018.
- My Plan(eT) 2019- Premiul national -Locul I.
- Akil ve zeka oyunlari her yerde //mind and intelligence games Everywhere -2020.
- ETwinStory -2020.
- IF I WERE…. -2020.
- We love eTwinning -2020.
- Saf(eT)yLandia- Be responsible online!- 2021.
- STOP HERE -2021.
Proiecte cu certificat național de calitate:
- Terra – Universul meu-
- Under the Same Roof -2022.
- ESCAPEROOMLAND- A magic realm of learning 2022-Premiul național Locul III.
Proiectele eTwinning extind orizontul elevilor, punându-i în contact cu lumea și diversele domenii de cunoaștere, ceea ce le oferă o mai largă informare şi capacitate de a interpreta lumea și analiza critic realitatea cu argumente științifice, prin intermediul noilor tehnologii.
Iubesc copiii și sunt interesată să creez și să dezvolt proiecte interesante pentru elevii mei. Sunt un ambasador eTwinning, mândru că fac parte din această comunitate minunată!
Kristina Cernei
Ambasador eTwinning 2023
Adriana Bujag
Ambasador eTwinning 2023
Profesoară la clasele primare, Heritage International School, or. Chișinău
Dorina Vacari
Ambasador eTwinning 2023
Profesoară de limba engleză, grad didactic superior, IP Gimnaziul nr. 2, or. Drochia
Numele meu este Dorina Vacari, și sunt profesoară de limbă engleză la IP Gimnaziul nr. 2 din orașul Drochia. Sunt un adept al educației inovatoare și al colaborării internaționale, dezvoltând proiecte educaționale care au avut un impact pozitiv asupra mediului de învățare și au motivat elevii să exploreze și să își dezvolte abilitățile de comunicare în limba engleză.
Începând cu anul 2016, implementez proiecte pe platforma eTwinning, considerându-le o oportunitate excelentă de a conecta elevii cu semenii lor din Europa și de a contribui la dezvoltarea competențelor lor de comunicare în limba engleză, dar și a abilităților lor sociale și digitale. Am fondat și am coordonat mai multe proiecte eTwinning în colaborare cu colegi din diverse țări europene, explorând teme variate, cum ar fi democrația, cultura, arta, educația media și tehnologia. Aceste proiecte au deschis orizonturile elevilor mei și i-au inspirat să devină cetățeni activi și conștienți ai lumii în care trăim.
În calitate de Ambasador eTwinning, voi continua promovarea valorilor acestui program educațional excepțional și voi încuraja alți profesori să se implice în colaborări europene pe platformă. Sunt mândră să fac parte din comunitatea eTwinning și să-mi aduc aportul la dezvoltarea acesteia.
Adelina Furtună
Ambasador eTwinning 2024
Metodist-educator, Instituția de Educație Timpurie nr. 20 „Zâmbetul”, municipiul Bălți.
Pentru a pregăti copiii de azi pentru viitor, consider că nu este suficient să abordăm doar metode clasice, ci să creăm încă de la vârsta preșcolară un mediu de învățare în care copiii să folosească abilitățile din mai multe domenii pentru a rezolva probleme reale din jurul lor.
Acest lucru se poate realiza cu ușurință prin implicarea copiilor încă de la cele mai mici vârste, în proiecte eTwinning, unde copiii pot dobândi cunoștințe într-un mod plăcut, accesibil, printr-o învățare interactivă, prin activități colaborative, care să conducă la dezvoltarea gândirii critice, a abilităților TIC și a lucrului în echipă.
La comunitatea eTwinning am aderat în anul 2020, cu acest an a început participarea mea la multiple seminare, ateliere și conferințe eTwinning naționale și internaționale (Curs on-line „Planning and implementing an International eTwinning project în Preschool”, Letonia, 19 februarie – 10 mai 2024; „Getting the skills for virtual school collaboration”, 10- 12 noiembrie 2022, Bratislava, Slovacia; curs on-line „Critical Digital Literacy with eTwinning”, 26-28 mai 2021), care mi-au oferit posibilitatea de a-mi îmbogăți cunoștințele referitor la utilizarea instrumentelor web, planificarea și derularea cu succes a proiectelor eTwinning, predarea pe bază de proiecte, etc.
Proiectele eTwinning la care am participat:
- „ The World of childhood” (NQL, EQL, 2021)
- „ Montessori Workshop” (NQL, EQL, 2022; Premiul Național, locul III)
- „ Together for our health” (NQL, EQL, 2023)
- „ Natural math” (NQL, EQL, 2023; Premiul Național, locul III)
- „ Travelling angels goes international” (NQL, EQL, 2023)
- „ Big discoveries by small scientists” (NQL, 2024)
- „ ABC of my EMOTIONS”. (NQL, 2024)
Participarea la aceste proiecte a însemnat atât pentru mine, cât și pentru preșcolari o mare provocare, o experiență inedită de învățare, o oportunitate de a facilita comunicarea și colaborarea dintre instituțiile de învățământ, implicând copiii în activități didactice inovative și de colaborare, dar și o nouă practică educativă menită să stimuleze creativitatea copiilor și motivația acestora.
Astfel, eTwinning presupune o comunitate puternică, se bazează pe diversitate și presupune colaborare. Precum un caleidoscop, ea își dezvăluie multitudinea de oportunități, reflectând inovație și creativitate.