Proiectul eTwinning DSD, because we CAN: Empatie, Bunătate și Implicare Comunitară
CERNEI KRISTINA
Ambasadoare eTwinning
Profesoară de limba engleză
IP Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, or. Chișinău
Proiectul eTwinning DSD (Do Something Different), because we CAN (https://school-education.ec.europa.eu/en/etwinning/projects/dsd-because-we-can/twinspace) aduce împreună elevi și profesori din patru țări – Turcia, Polonia, Italia și Republica Moldova – pentru a promova dezvoltarea competențelor civice precum empatia, bunătatea și implicarea în activități comunitare. Acest proiect educațional vizează formarea unor cetățeni activi și responsabili, care pot contribui la crearea unei societăți mai tolerante și incluzive. Proiectul a debutat cu o întâlnire între profesoarele implicate, organizată pentru a stabili direcțiile și obiectivele principale. S-a pus accent pe colaborare, schimbul de idei și stabilirea unei structuri clare pentru activitățile viitoare. Acest pas a fost esențial pentru coordonarea eficientă între cele patru țări partenere și pentru asigurarea unui impact pozitiv asupra elevilor.
În prima ședință online, desfășurată pe platforma Google Meet, au participat 39 de elevi. Activitățile interactive au fost concepute pentru a încuraja cunoașterea reciprocă și implicarea activă. Astfel am folosit wordcloud pe Slido.com, în care elevii au menționat țările din care provin și câteva trăsături personale. Această activitate a fost o oportunitate de a sparge gheața și de a construi o atmosferă prietenoasă și colaborativă. Elevii au răspuns la întrebarea „Este important să fim buni?” printr-un sondaj pe Slido. Rezultatele au servit ca punct de plecare pentru discuții despre importanța empatiei și bunătății în viața de zi cu zi. Ulterior elevii au participat la un quiz interactiv Kahoot! (https://create.kahoot.it/share/internet-safety-dsd-etwinning-project/8f21955d-b76c-43a7-b7b8-38a1cb059514) care a acoperit teme esențiale precum siguranța online, neticheta, codul de conduită și Creative Commons. Acest joc a fost atât o metodă de învățare, cât și de evaluare, ajutându-i să înțeleagă regulile fundamentale pentru o colaborare online sigură și respectuoasă.
Proiectul DSD își propune să deruleze activități comune care să promoveze toleranța, empatia și bunătatea în rândul elevilor; educe elevii în recunoașterea și combaterea situațiilor de bullying; încurajeze implicarea activă în activități comunitare prin organizarea unor campanii sau evenimente de diseminare; dezvolte competențe digitale prin utilizarea aplicațiilor interactive precum Kahoot, Slido.com și alte resurse digitale. Ne-am propus să organizăm workshop-uri și activități practice în care elevii să colaboreze pentru a dezvolta soluții împotriva bullying-ului, să creăm materiale educative pentru a promova bunătatea și toleranța în comunitățile școlare precum și să diseminăm rezultatele proiectului prin prezentări și evenimente locale în fiecare țară parteneră. Prin acest proiect, elevii nu doar că își dezvoltă competențe civice și digitale, dar învață și să fie mai empatici, să respecte diversitatea culturală și să colaboreze pentru a crea un mediu mai sigur și mai prietenos în școlile lor.
Proiectul DSD (Do Something Different), because we CAN va reuși să demonstreze că prin educație și colaborare internațională, putem construi o lume mai bună, bazată pe bunătate și respect reciproc.